Heb jij ook zo’n man thuis?

Eentje die met zijn ogen draait, als het gaat om TIJD voor JEZELF, me-time. Als je vertelt wat je bij de yoga of de mindfulness-cursus doet, dat hij dat dan onzin vindt.

Mijn man doet dat niet (meer). Gelukkig! We hebben daar samen veel in geleerd. Ik geef je in deze blog een aantal stappen mee, die jij kunt doorlopen om dit ook te kunnen bereiken! Toch gebeurt het mij soms nog wel eens, met iemand anders (altijd met mannen, overigens).

Ik had van de week zo’n momentje met mijn boekhouder. Het raakte me, dat hij gniffelde bij de term: Verwen-2-daagse. Ik vroeg ernaar (nadat ik eerst even ongemakkelijk voelde): “Waarom lach je? Wat vind je hiervan?”

Nou, toen kwam er dus echt zo’n “mannelijke” reactie. (Oprechte excuses, als jij een man bent, die dat nooit zou doen. Trek je niets van mijn generalisering aan: Jij bent dan gelukkig anders dan anderen!)

Uit het gesprek dat volgde bleek al snel dat er nogal wat lading zit op TIJD NEMEN voor JEZELF. En dat hij helemaal geen idee had van de waarde van mijn werk als Balanscoach. Want, hij komt uit een generatie van hard werken & niet klagen. Hij gaf zelfs toe dat het soms best een uitdaging is om balans te vinden, in deze maatschappij. Juist door de combinatie van die opvoeding en de huidige ‘standaard’.

Wie is die man bij jou thuis?

Diegene die niet openstaat voor GOED voor JEZELF zorgen. Een man die jouw gevoeligheden, behoeften & wensen maar moeilijk kan begrijpen. Iemand die het allemaal maar ‘gezeik’ of ‘zweverig’ vindt.

Het kan je partner zijn, je vader of je broer. Misschien wel een vriend. Iemand die voor jou belangrijk is. Iemand die een duidelijke mening heeft. Meestal ook iemand waar je veel respect voor hebt.

Diegene kan jou aan het wankelen brengen, met afkeurende opmerkingen of blikken. Jij vertelt spontaan en enthousiast over iets waar je mee bezig bent. En jouw partner, of een andere man in je leven, heeft meteen kritiek of reageert cynisch.

Jij schiet vanzelf in de twijfel en lijkt niet meer uit je woorden te komen. Je voelt je klein worden en zou het liefst weg willen lopen. Want ja, ergens heeft ‘ie ook wel gelijk…

HO STOP! Wat gebeurt hier?

Jij bent juist nu zo goed bezig met goed voor jezelf zorgen! Hier hebben jullie beiden iets te leren. Je kunt de ander geen andere mening of verandering opdringen. Je hebt wel invloed op hoe jij je erbij voelt, welke keuzes je maakt.

Kwestie van keuzes maken

Even terug naar mijn boekhouder, als voorbeeld. Toen hij een reactie gaf, die mij onzeker maakte, toen maakte ik de volgende keuzes:

Ik was me meteen bewust van wat HIJ deed.
Ik voelde ook wat dat met MIJ deed.

En daar zit een groot verschil tussen het mannelijke & vrouwelijke. (Verstand versus Gevoel). Ik overwoog wat ik ermee wilde en ik besloot door te vragen. Daardoor kwam er een gesprek op gang, waarin ik de kans kreeg om HEM te begrijpen. Daarin legde ik ook uit wat de Verwen-2-daagse inhoudt. Waarom die vrouwen daar zo graag aan deelnemen. Hij kreeg dus van mij de ruimte om MIJ beter te begrijpen.

En nu jij: bereid je voor op een volgende keer!

Wanneer jij in een vergelijkbare situatie ook merkt dat je aan het wankelen wordt gebracht, maak dan zelf de keuze hoe je ermee om wil gaan.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

  1. Merk op welke signalen de ander geeft (verbaal of non-verbaal)
  2. Pas op de plaats maken; even voelen wat andermans gedrag met je doet
  3. Bepaal voor jezelf of je er NU iets mee wil.
  4. Wil je er niets mee? Kies dan een ander onderwerp of verlaat de situatie.
    (Bespreek het wel nog met iemand anders, om te relativeren of stoom af te blazen)
  5. Wil je er wel iets mee? Stel dan een vraag, zoals: “Wat bedoel je eigenlijk daarmee?”
  6. Voer het gesprek erover, zonder je te gaan verantwoorden.

En je zult gaan merken, dat de ander hierdoor verrast wordt en uiteindelijk toch ook zijn mening gaat bijstellen.

Dat komt doordat jij er zelf anders mee omgaat: JIJ staat je vrouwtje!

Daar kan niemand meer om heen!

 

P.S. heb je mijn podcast over dit onderwerp ook al geluisterd?