Spijt heb ik nooit gehad

Ik ruilde mijn vaste baan in voor een carrìère als zelfstandig ondernemer.
De (financiële) onzekerheid die het met zich meebracht weegt niet op tegen de voordelen die ik heb kunnen ervaren.
Na 9 jaar ondernemerschap kan ik wel zeggen dat het me meer heeft gebracht dan

ik van te voren had kunnen bedenken. Rust & vrijheid.
Rust in ons gezin en vrijheid in mijn agenda. En dat is zoveel meer waard dan een vast inkomen!

Ik miste mijn collega’s
Er is één ding wat ik wel steeds miste uit mijn tijd in het onderwijs: fijne collega’s, een team om me heen.
Kunnen sparren over je ideeën, je hart kunnen luchten over iets dat niet lekker loopt.
Maar ook: samen lachen en plezier maken tijdens de pauze of bij de kerstborrel.
En: een moment van vieren als je samen iets tofs hebt neergezet.


Spannend was het soms.
De eerste 5 jaren van mijn ondernemerschap durfde ik niet echt door te pakken, want alles was nieuw voor me en ik had ook weinig ondernemers om me heen.
Na 9 jaar ondernemen heb ik een aantal waardevolle tips voor jou, zodat jij een flitsende start kunt maken!

Mijn 6 tips na 9 jaar ondernemen

1. Blijf niet te lang hangen bij ‘zekerheid’

Je wil je vaste baan niet opzeggen, want dat zorgt voor een vast inkomen en je spaart automatisch voor je pensioen. Dat klopt. Sta er ook bij stil dat je ruimte nodig hebt, in je agenda en in je hoofd, om je bedrijf te laten groeien. Achter de schermen is er genoeg te doen. Als je merkt dat je voor je bedrijf meer tijd nodig hebt, doordat de vraag groter is dan de ruimte in je agenda: Kijk dan nog eens naar die ‘zekerheid’, want misschien is het wel een ‘excuus’. En: wat is er écht zeker in het leven….

2. Maak een financieel plan(netje)

Zicht hebben op je financiële situatie kan helpen om die laatste stap te durven zetten van een vaste baan naar volledig ondernemen. Zoek het zelf uit, doe het samen met je partner of zoek iemand die jou hierbij kan helpen. Je kunt het zo uitgebreid doen als jij wil, maar zorg wel dat je weet hoe je er financieel voor staat. Een cashflow maken, een winstplan schrijven of financiële doelen stellen: het maakt niet uit wat je doet. Kies iets wat bij jou past, wat jij nodig hebt. Het geeft je de houvast die je nu wel goed kunt gebruiken, omdat zo’n stap ook gewoon spannend is!

3. Je hebt geen 10 diploma’s nodig

Echt niet nodig. Allemaal diploma’s om je te bewijzen dat jij goed bent in je vak.
Natuurlijk is het wel belangrijk dat je weet wat je doet, dat je niet zomaar iets verkoopt.

Je hebt al een basis van waaruit je je bedrijf opstart, omdat je een expert bent, een passie voelt of ervaringsdeskundige bent. Je bent er na 10 diploma’s niet méér klaar voor, dan met 1 diploma. Als je dan al een opleiding of cursus wil doen, kies dan voor iets wat jou een betere ondernemer maakt.

4. Durf te kiezen voor een doelgroep

Hoe eerder je kiest voor een bepaalde doelgroep, hoe eerder je ook je aanbod helder kunt maken. Dat voorkomt dat je vele pijlen moet richten op meerdere soorten klanten. Je kunt je voorstellen dat dat veel energie & tijd kost.  Vraag jezelf af met wie je het allerliefste werkt, aan wie je graag iets verkoopt. Neem hier de tijd voor, maak er ruimte voor. Je kunt je daarbij laten helpen. Dat zou dan één van die cursussen kunnen zijn die je volgt om je te ontwikkelen als ondernemer.

5. Vind je eigen ritme

Als je een fijne balans wil houden tussen je werk en privé (Wie wil dat nou niet?), dan is het goed om te werken met een soort van planning. Eentje die echt bij jou past: jouw ritme.

Dat lukt het beste als je weet hoe je je week kan en wil inrichten.

Houd hierbij rekening met allerlei facetten, zoals je gezinssituatie, je leeftijd, je ambities en je energielevel. Als je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken, dan ben je toevallig bij mij aan het goeie adres ;).

6. Doe het niet alleen!

Dit is de belangrijkste tip die ik je kan geven, want je bent wel zelfstandig ondernemer, maar je hoeft het niet ALLEEN te doen!
Zo werk ik zelf al 2 jaar samen met 3 vrouwelijke ondernemers: Indra, Debby en Eveline, in onze Mastermind Next Level.
We zijn in februari 2022 een online serie gestart, omdat we zoveel vragen kregen over onze manier van werken.
We gaan namelijk alle 4 als een speer, sinds we de Mastermind zijn gestart. Hoe dan?
We helpen en ondersteunen elkaar tijdens de ondernemersreis, door een aantal dagen per jaar samen te komen.
Tussendoor appen of bellen we met elkaar om te sparen, te delen en bij te sturen.
De video’s van de online serie vind je op onze
LinkedIn-pagina.
De podcast “Find your mastermind” vind je hier.

Dit waren een aantal tips waarmee ik jou graag die flitsende start gun!
Als je nu meer vragen hebt, stuur dan een bericht aan info@anouksonnemans.nl

Welke tip spreekt jou het meeste aan?