Wie ben je als je voor niemand hoeft te zorgen?

Die vraag stelde ik een tijdje terug aan een coachee. Een vrouw in de kracht van haar leven, maar zo voelde ze het niet.
Ze voelde zich ‘leeg’ en ‘op’. Ik geef je een inkijkje in haar proces.

Zij is een echte verzorger, een alleskunner, een doener. De ander staat altijd op de eerste plaats. Als een kameleon past ze zich aan, verschiet ze van kleur, zodat haar omgeving geen last van haar heeft. Zonder dat de ander dit van haar verwacht. Maar zo ver was zij nog niet, dat ze dit herkende bij zichzelf. En logisch ook: als dit in je systeem zit, dan is dat ‘jouw normaal’. Als een slangenmens wringt ze zich in bochten, voor familieleden en collega’s. Doordat ze zich hier niet van bewust was, kostte haar dit bakken met energie en raakte ze uit balans. Zo kwam bij mij terecht, voor een Balanstraject, vanwege de werkdruk.

Ik trek het niet meer
Ze zei: “Ik trek het niet meer”. Die woorden zeiden mij al genoeg: dit was iemand die letterlijk overal de kar trekt en dat nu niet meer voor elkaar krijgt. Zij kon niet meer doen waar zij altijd goed in was. Omdat haar energie op was. Te lang ging ze over haar grenzen heen. En nu “kon ze niet meer terug”… zei ze…

“Oh jawel, hoor!”, liet ik haar weten, “dat kan zeker wel.” De vraag was alleen, waarheen ze dan terug wilde. Als je je zo lang aanpast aan de ander, raak je steeds verder verwijderd van jezelf. Totdat je op het punt komt, waarop je helemaal niet meer weet wie je zelf bent, wat je wil, wat je echt voelt. Ik mocht haar bijstaan, in deze prachtige reis terug. Haar reis naar huis. Terugkijkend op het Balanstraject met deze vrouw (moeder van 2, zorgend voor haar partner, naast haar werk en huishouden) voel ik dankbaarheid, omdat ik haar mocht helpen.

Een bijzonder proces elke keer
Een emotioneel, maar bijzonder mooi proces, in allerlei opzichten. Confronterend, liefdevol, geruststellend en zelfs met een vleugje humor. Wat ik deed, als Balanscoach, was niet zo moeilijk: ik stelde haar vooral de juiste vragen. Zodat zij de juiste antwoorden kon vinden, diep van binnen. Ze kreeg bij mij de ruimte & de tijd om zichzelf weer terug te vinden. Daardoor kreeg ze haar energie én zelfwaardering weer terug.
Wat zij deed, als vrouw met al haar rollen, was ook niet zo lastig: ze maakte pas op de plaats, om tijd te maken voor zichzelf. Ze zette zichzelf voor een korte periode op de eerste plaats. Natuurlijk was dat in het begin niet zo eenvoudig en had ze last van schuldgevoelens.
Maar, nu ziet ze wat het haar heeft opgeleverd. Ze is nu ECHT die krachtige vrouw, omdat ze weet wat zij nodig heeft. Ze kan grenzen stellen als dit nodig is en flexibel zijn als het past. Ze zorgt goed voor zichzelf, waardoor ze er ook voor de ander kan zijn.

En nu jij
Ik geef je graag een inkijkje in de vragen die ik haar stelde. Misschien helpt het jou ook op weg, in jouw proces:
Wie ben jij zelf?
Wat wil jij weten, doen, laten, zien, voelen?
Wat wil je loslaten, omdat het je teveel in een kramp houdt?
Waar wil jij meer tijd voor hebben?
Waar word je echt blij van?
En de belangrijkste:

Wie ben jij, als je (even) voor niemand hoeft te zorgen?

Klik hier voor mijn inspiratiemails, voor persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en balans in je leven