Hoe begint jouw dag?

Rustig aan 3 x de wekker snoozen, je mobiel (te lang) checken en dan rennen, vliegen, springen om nog op tijd te komen?
Je zult zelf al wel weten, dat dat he-le-maal niet zo efficiënt en relaxt is.
En dus ook niet zo’n goed begin van je dag.

Heb jij aan het begin van de dag behoefte om rustig wakker te worden en tijd voor jezelf te hebben? Blijf je liever nog even liggen, omdat je slecht/weinig hebt geslapen? Of heb je misschien wel iets anders wat je graag zou willen doen, in de ochtend?
Dat is voor iedere vrouw anders. Afhankelijk van je werk, je thuissituatie, levensfase en nog veel meer.

Als je in de ochtend de meeste tijd voor jezelf kunt maken, dan is de ‘Miracle Morning’ misschien wel iets voor jou! Ook als je géén vroege vogel bent of jonge kinderen hebt, zou ik even verder lezen… Want: als je het goed aanpakt (en inpast in JOUW ritme), kan dit je dag én je leven een enorme boost geven!
Ik doe het zelf al sinds Corona er is, dus meer dan een jaar. En bijna dagelijks: vroeg opstaan om alvast iets fijns voor mezelf gedaan te hebben. Want, doordat iedereen opeens thuis zat had ik als thuiswerkende moeder opeens niet meer die verwenmomentjes voor mezelf.

De ‘Miracle Morning’ dus. Ik heb het niet zelf verzonnen, hoor. Dit komt van Hal Elrod Hij schreef er een heel boek over. Met de verrassende titel: “Miracle Morning”. Ik zal het kort en bondig uitleggen, zodat je er meteen zelf mee kunt gaan experimenteren.
Als je graag leest, voor je persoonlijk ontwikkeling, dan is het een aanrader! Bestel “Miracle Morning” meteen, voordat je verder leest.

Vorige week, tijdens de Verwendagen, begon één van de deelnemers er ook weer over: die routine in de ochtend. Zij had het E-book gelezen. Een heerlijke routine in de ochtend, om je dag goed te beginnen.
Ja, je moet er (volgens Hal) extra vroeg voor opstaan, maar je kunt dit idee ook aanpassen aan jouw levensfase, natuurlijk. (Alhoewel ik het altijd wel een heel bijzonder moment vind, zo ‘s ochtends vroeg, als de wereld nog slaapt.)

Hoe het werkt

Bij het opstaan werk je een aantal onderdelen af, volgens deze letters: S.A.V.E.R.S.
Je Life-savers, zo gezegd. Allemaal dingen die je je al heel vaak hebt voorgenomen, om dit dagelijks te doen, maar wat steeds niet lukt.
Dit is waar de letters voor staan:

S = Silence (stilte/meditatie) 5 minuten

A = Affirmations (affirmaties) 5 minuten

V = Vizualisation (visualiseren) 5 minuten

E = Exercise (bewegen) 20 minuten

R = Reading (lezen) 20 minuten

S = Scribing (schrijven) 5 minuten

Aan elk onderdeel koppel je dus een bepaalde tijd. Oorspronkelijk is dat 1 uur in totaal. Je kunt dat natuurlijk ook aanpassen aan de tijd die jij op dat moment hebt. Doe het wél elke dag, maar kort het gerust in, als dat op sommige momenten beter uitkomt.
De onderdelen die jou niet aanspreken, kun je natuurlijk ook vervangen. Maar… niet te snel iets weglaten! Probeer het eens uit, ook als het nieuw is.

Geef het een kans, door bijvoorbeeld te zoeken naar een manier waarop ook jij kunt “stil zijn’. Al is het maar één minuut zitten & niets doen.
Of als lezen niets voor jou is, luister dan een podcast. Misschien combineer je dat wel met het onderdeel bewegen: wandelend lezen 😉
Twee vliegen in één klap.

Geen ochtendmens?

Ik sta dus inderdaad graag vroeg op. En dan kan ik echt genieten van de stilte in huis.
Na mijn gezichtsverzorging en het tanden poetsen, drink ik mijn glas lauwwarm water en ga op blote voeten naar buiten. (Ja, ook in de winter!) Daarna begint mijn ‘Miracle Morning’. Sinds een week doe ik hem helemaal.
Het boek dat ik nu in één week heb uitgelezen is overigens echt een aanrader: Op de tweesprong van moeten en willen.
Door dit boek voelde ik weer waarom ik zo graag mijn werk doe, vanuit passie en de behoefte aan vrijheid!
Een boek dat jouw leven kan veranderen, als je toch al overweegt om het anders te willen: Doe het jezelf cadeau! Koop dit boek.

Het is al voorgekomen dat ik mijn routine heb ingekort, maar ik heb niets weggelaten! Ik heb ook al eens gesmokkeld; omdat het niet allemaal lukte vóór het ontbijt. Toen mocht ik van mezelf in de loop van de ochtend lekker nog 15 minuten lezen en schrijven!!
Dat is wat je ook kunt doen, als je geen ochtendmens bent: een ander moment op de dag kiezen waarop je met je routine bezig kunt & wilt zijn.

Ik verwacht eigenlijk, dat dat voor velen die dit lezen nóg lastiger is om te doen en vol te houden, dan in de vroege ochtend.

Mijn vader die zegt het ook al altijd. “Als je dag niet lang genoeg is, voor wat je allemaal wil doen, dan moet je eerder opstaan.” En zélfs met kinderen die al vroeg wakker zijn moet het kunnen. Als je maar écht wil….

Welke bezwaren heb jij, tegen vroeg opstaan en elke dag tijd voor jezelf maken?
Laat het me weten in een reactie onder deze blog.

Lieve groet, Anouk

Wil je meer balans in je leven? Dan kun je je aanmelden voor mijn gratis inspiratiemails:

Klik hier!

Als je liever luistert dan leest, dan kun je ook naar mijn podcast gaan!